Gewoon waar het kan, speciaal waar nodig.

Mikado blaast eerste kaarsje uit bij INTOS

« Terug naar overzicht
16-05-2023

Hoewel Mikado vso en INTOS al jaren samenwerken, begonnen ze een jaar geleden met een nieuw concept. Bij dit ‘Leren op Locatie’ komen leerlingen van Mikado wekelijks onder begeleiding naar Heijen, waar ze een hele dag in een veilige werkomgeving ervaring opdoen. Dit bevalt zo goed, dat besloten werd hier even bij stil te staan. Het werd een klein feestje met taart.

Beginnend werknemer
Tweemaal per week komt een klas met leerlingen tussen de 14 en 20 jaar een dag naar INTOS. “Dat is een wezenlijk verschil met vroeger”, aldus Gertie Eickmans, stage- uitstroomcoördinator bij Mikado. “Als ze op school zijn, gaan ze direct naar de INTOS; ze functioneren dus een hele dag in een andere omgeving.” De leerlingen krijgen zowel theorie als praktijk. “Wij werken met ‘Start Werk & Blijf veilig’, een methode om veilig gedrag in praktijksituaties aan te leren,” legt Moniek, medewerker INTOS, uit. “Je kunt dan denken aan: welke kleding draag je, waar hangen de brandblussers en wat doe je als er een paletwagen op de gang rijdt?”.

De praktijk bestaat uit het inpakken van soep en servetten of het in elkaar zetten van kippenhokken. “Maar wie interesse en affiniteit heeft met schoonmaakwerkzaamheden of groen, kan onder begeleiding poetsen of meehelpen met BuitenWerk rond ons gebouw.” Doel is het leren van werknemersvaardigheden als voorbereiding op een stage en uitstroom naar een werkplek. Ze zijn er allemaal enthousiast over. “Aanvankelijk komen ze in een hele onbekende situatie”, aldus Gertie. “Het vergt veel van ze, maar de leerlingen weten zich snel te handhaven in de echte werksetting. Je ziet ze uitgroeien tot beginnende werknemers. Ze voelen zich er echt bijhoren en dat vertellen ze ook.”