Met iedere leerling werken wij toe naar optimale participatie op het gebied van wonen, werken, vrije tijd en burgerschap. Elke leerling op so-vso Mikado krijgt passend onderwijs. We sluiten aan bij de mogelijkheden van de leerlingen en we bieden onderwijs met haalbare doelen in kleine stapjes. Op deze manier kunnen zij op een veilige, uitdagende en prettige manier leren en groeien, gericht op optimale ontwikkeling. De naam Mikado staat symbool voor onze visie op onderwijs: Mikado is een oosters concentratiespel. Het spel vraagt opperste concentratie, doordenken van gevolgen van handelen en omzichtigheid. Wij kijken goed naar wat de leerling nodig heeft, wat hij aankan, welke mogelijkheden hij heeft en formuleren van daaruit zijn ontwikkelingsperspectief. We bieden onderwijs zorgvuldig en op maat aan om de beste resultaten te behalen. Door een zo groot mogelijke zelfstandigheid en zelfredzaamheid te bereiken, kan de leerling straks actief deelnemen aan de maatschappij.
Wij vinden het belangrijk de leerlingen te waarderen om wat ze wel kunnen, niet om wat ze (nog) niet kunnen.
In ons onderwijs sluiten wij zoveel mogelijk aan bij de mogelijkheden van onze leerlingen. Wij gaan uit van de verschillen die er altijd zijn in een klas, zowel op cognitief en creatief gebied als op sociaal-emotionele ontwikkeling. Leerlingen kunnen van én met elkaar leren. We bieden leerlingen de gelegenheid een eigen persoonlijkheid te ontwikkelen en helpen hen om zelfstandig keuzes te maken. Daarbij gaan we er vanuit dat iedereen gelijkwaardig is, recht heeft op een volwaardige plaats in onze samenleving en zoveel mogelijk gebruik kan maken van reguliere voorzieningen. Hierbij houden wij rekening met de toekomstige ontwikkelingen, waarbij uitgaande van de mogelijkheden en ondersteuningsbehoefte, een inschatting gemaakt wordt van het uitstroomprofiel van de leerling.
So-vso Mikado is, met al haar locaties, onderdeel van Punt Speciaal onderwijsgroep regio Gennep.
Regiodirecteur
Jos van Summeren
Locatieleider
Mariet Cremers
Regiodirecteur
Jos van Summeren
Locatieleider
Mariet Cremers
Regiodirecteur
Jos van Summeren
Locatieleider
Olga Verstegen
Regiodirecteur
Jos van Summeren
Locatieleider
Olga Verstegen
Foooocus is een werkwijze om leerlingen met arbeidsvermogen naadloos te laten instromen in vormen van (betaalde) arbeid. De kern van het concept is structurele samenwerking tussen de vier O’s: onderwijs, ondernemer, overheid en ouders. Centraal staan de interesses en de talenten van elke leerling. De stem van de leerling is leidend in het opleidingstraject arbeidsmatige dagbesteding/beschut werk en arbeid.
Leerlingen leren en werken vanaf 14 of 15 jaar de hele week vanuit de Foooocus-locatie. Deze ligt in het centrum van het dorp of de stad. Vanuit deze locatie vinden alle leer- en werkactiviteiten plaats. Het leren is direct verbonden aan het werk in de directe omgeving, denk aan projecten, groepsstages en individuele arbeidstoeleidende stages. Onderwijs, opleiden en werk zijn geïntegreerd.
Onderwijs, leren en werken wordt begeleid door één persoon vanuit de school. Al onze leerlingen zijn anders. Nagenoeg alle leerdoelen van Foooocus zijn praktijkgericht en dan niet alleen gericht op betaalde arbeid, maar ook op het (zelfstandig) wonen. De leerlingen koken geregeld de lunch, doen hier samen de boodschappen voor en maken bijvoorbeeld bedden op. In de tussentijd gaat er een groepje naar de supermarkt iets verder op in het centrum waar ze gaan spiegelen, maar vooraf wordt er met sommigen nog geoefend op klokkijken: dan weet je meteen wanneer je pauze hebt. Duurt de dag te lang voor de leerlingen die vandaag geen stage hebben? Dan pakken ze wat prikkers en gaan ze vuilnis oprapen in de omgeving.
Voor de ene is het vooral belangrijk om zich zoveel mogelijk te oriënteren op stages en leren op locatie (lol) plekken, terwijl de andere een duidelijk doel voor ogen heeft en hiervoor veel praktijkopdrachten uitvoert op de Foooocus locatie in het centrum. Zo heeft iedere leerling zijn eigen plan en dat is waar het om draait binnen dit onderwijsconcept. Uitgaan van de leerling en altijd met die stip op de horizon in gedachtegoed; wat wilt hij/zij bereiken.
Iedere leerling is op de hoogte van zijn/haar persoonlijke planning en weet wat er te doen staat. Zelfstandigheid alom! Klassikaal lesgeven is er niet bij, iedereen werkt individueel vanuit de eigen behoefte. Vanuit Punt Speciaal onderwijsgroep wordt er een passend aanbod voor de individuele vraag van de desbetreffende leerling gezocht. Strookt dit niet? Dan zoeken we verder. Uitstromen kan tussen de 18 en 20 jaar.
Bovendien leveren wij nazorg; maar liefst vijf jaar volgen we onze jongeren. Hebben zij bijvoorbeeld een betaalde baan vanuit stage aangeboden gekregen, maar gaan ze na twee jaar weg bij dat bedrijf? Dan onderzoeken wij waarom en gaan we samen opzoek naar een nieuwe uitdaging gericht op wat de jongere daadwerkelijk wilt.
Op speciaal basisonderwijs school De Wingerd in Cuijk zijn twee klassen van so Mikado gehuisvest. Het zijn rustige lokalen zodat de leerlingen niet overprikkeld worden. We werken themagericht en ouders zijn hier actief bij betrokken en helpen zelfs mee om materialen te verzamelen. Bij themagericht werken kun je denken aan het voorlezen van boeken hierover, spellen rondom dit thema spelen en de hoek met prikkelend materiaal versieren conform thema.
De leerlingen leren zich steeds beter te uiten en lopen bijvoorbeeld zelf naar het pictobord of formuleren een korte zin. Hiermee gaat ook hun zelfvertrouwen uit wat resulteert in steeds meer behaalde leerdoelen.
Op onze school geven we speciaal onderwijs (so) aan leerlingen vanaf 4 jaar en voortgezet speciaal onderwijs (vso) aan leerlingen vanaf 12 jaar. Onze leerlingen hebben vanwege hun beperkingen extra ondersteuning nodig. Wettelijk verlaten de leerlingen van het so de school in het schooljaar waarin ze 12 zijn geworden. Voor leerlingen van het vso met uitstroomprofiel dagbesteding en arbeid geldt leerplicht wettelijk tot en met het schooljaar waarin de leerling 16 wordt. Voor leerlingen met uitstroomprofiel vervolgonderwijs geldt de leerplicht tot en met het schooljaar waarin de leerling 18 wordt.
Indien de leerling hierbij gebaat is, wordt in overleg met het samenwerkingsverband, afgeweken van deze leeftijden en kan de leeftijd van schoolverlating worden verlengd tot en met het schooljaar waarin de leerling 14 wordt (voor so) of waarin de leerling 20 wordt (voor vso). Daarbij kijken we naar de leerbehoefte en het ontwikkelingsperspectief van de leerling.